Na 3 weken kunt u al enig effect bemerken van de behandeling. Soms is het effect beperkt, maar is het pijnlijke gebied wel kleiner geworden. Soms heeft de behandeling niet helemaal het gewenste resultaat. Na een goed effect kan de pijn ook terugkomen, meestal na 3 à 4 maanden. De behandeling kan dan herhaald worden, maar niet onbeperkt.
U krijgt, als u voor de eerste keer met Qutenza bent behandeld, een telefonische afspraak bij de pijnconsulente 3 weken na de behandeling en een poli-afspraak bij de arts 6 weken na de behandeling.
Bij een volgende behandeling komt u 6 weken na de Qutenza-behandeling bij de pijnconsulente op controle.Behandeling met Qutenza™ (capsaïcine)

Inleiding

Wat is een behandeling met Qutenza™?

RedPeppersQutenza is een huidpleister met capsaïcine, het werkzame natuurlijke bestanddeel van Spaanse pepers of sambal. Dit bestanddeel bindt aan de beschadigde huidzenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden. Dit pijnstillend effect kan meerdere maanden aanhouden.

Een behandeling met capsaïcine kan worden toegepast bij verschillende vormen van plaatselijke zenuwpijn. De zenuwpijn kan het een gevolg zijn van een operatie, ongeval of langdurige ontsteking, maar ook van een andere aandoening zoals bij gordelroos of suikerziekte (diabetische polyneuropathie).

qutenza 03De Qutenza behandeling kan niet worden gebruikt op het gezicht, boven de haarlijn van de hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.

Doorsnede van de huid met bloedvaten en zenuwen:

De Qutenza pleister geeft de capsaïcine aan de huid af

De overgevoelige huidzenuw in de huid worden minder gevoelig door de capsaïcine en trekken zich als het ware terug.

 

 

 

Behandeling

Voor de behandeling wordt u enkele uren opgenomen.
Voor, tijdens en na de behandeling wordt uw bloeddruk gemeten.

De pijnconsulent zal het te behandelen gebied in kaart brengen en met een stift aftekenen. Het afgetekende gebied wordt met verdovende zalf (EMLA) bedekt en afgedekt met folie. De verdovende zalf heeft 1 uur nodig om in te werken. De verdovende zalf wordt met water en zeep verwijderd, waarna de huid goed wordt gedroogd. Vanaf de 2e behandeling zal met u overlegd worden of het nodig is om de verdovende zalf te gebruiken.

 

qutenza 02De pijnconsulent zal de Qutenza pleister op het te behandelen gebied plaatsen. Wanneer dit gedaan is zal het gebied bedekt worden met folie en/of verband om ervoor te zorgen dat de Qutenza pleister goed contact maakt met de huid, zodat de capsaïcine goed in de huid kan trekken. De Qutenza pleister blijft 1 uur zitten. Bij de voeten is 30 minuten voldoende. De pleister wordt voorzichtig verwijderd en de huid gereinigd, eerst met een speciale gel en daarna met water en zeep. Als de Qutenza resten verwijderd zijn, wordt het gebied gedurende 10 minuten gekoeld met “cold-packs”. Indien u tijdens de behandeling veel pijn heeft, kan de pijnconsulent u een extra pijnstiller geven.

Figuur: Toepassing van Qutenza op de flank:

 

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op route 73  van locatie Roosendaal van het Bravis Ziekenhuis. 

Voorbereiding

Voor deze behandeling zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren eten, drinken en uw medicijnen innemen, tenzij anders is afgesproken met uw anesthesioloog/pijnspecialist.

Houdt u verder rekening met de volgende zaken

 • Vooraf geen huidlotion gebruikt op het pijnlijke gebied.
 • 1 uur voor de behandeling 2 tabletten paracetamol 500mg in te nemen.
 • Het is aan te raden om makkelijk zittende kleding aan te doen als u naar het ziekenhuis komt. U kunt ook iets meenemen ter ontspanning, bijvoorbeeld een leesboek, puzzelboekje of muziek.

Meld altijd ruim van tevoren als u:

 • Bekend bent met een hoge bloeddruk die nog niet goed gereguleerd is
 • Recent een hartinfarct heeft doorgemaakt
 • Allergisch bent voor plakfolie (Tegaderm®, Op-Site®) of siliconen
 • Allergisch bent voor capsaïcine of chilipepers.
 • In het te behandelen gebied wonden en/of infecties heeft
 • Zwanger bent of mogelijk kunt zijn

De pijnconsulent overlegt met uw behandelend pijnarts of de behandeling door kan gaan.

Qutenza kan roodheid en branderige pijn op het behandelgebied veroorzaken. Het advies is dan ook om de ochtend van de behandeling 1000 mg Paracetamol thuis in te nemen.
Zorgt u er ook voor dat u een koude pakking in huis heeft. Deze kan na de behandeling gebruikt worden om verlichting te geven.

 

Na de behandeling met Qutenza mag u niet zelf een auto of fiets besturen.
Regel dus vooraf uw vervoer naar huis!

Na de behandeling 

Het behandelde gebied kan enkele dagen na de behandeling pijnlijk zijn en gevoelig voor warmte. Het gebruik van een koude pakking kan op dat moment verlichting geven met eventueel extra pijnmedicatie. 

Bij ontslag krijgt u nog een tube gel mee naar huis. Het is aan te raden om deze in de koelkast te bewaren. Indien de huid nog branderig aanvoelt, kunt u thuis de gel nogmaals aanbrengen.

Na de behandeling kan er capsaïcine uit de huid blijven “lekken”. Raak daarom de eerste dagen het behandelde gebied niet aan. Draag bij behandeling aan de handen daarom de eerste 2 dagen handschoenen om te vermijden dat de capsaïcine in de ogen komt op andere delen van de huid of slijmvliezen.

Bijwerkingen en/of complicaties 

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

 • De huid kan rood, pijnlijk of branderig worden tijdens en na de behandeling. Dit gaat vanzelf over, maar kan een paar dagen duren.
 • Stijging van de bloeddruk
 • Snuiven of inademen van capsaïcine kan tot hoesten en- of niezen leiden.

Resultaat 

Na 3 weken kunt u al enig effect bemerken van de behandeling. Soms is het effect beperkt, maar is het pijnlijke gebied wel kleiner geworden. Soms heeft de behandeling niet helemaal het gewenste resultaat. Na een goed effect kan de pijn ook terugkomen, meestal na 3 à 4 maanden. De behandeling kan dan herhaald worden, maar niet onbeperkt.

U krijgt, als u voor de eerste keer met Qutenza bent behandeld, een telefonische afspraak bij de pijnconsulente 3 weken na de behandeling en een poli-afspraak bij de arts 6 weken na de behandeling.

Bij een volgende behandeling komt u 6 weken na de Qutenza behandeling bij de pijnconsulente op controle.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan vóór de behandeling of regel een telefonische afspraak met de pijnconsulente via het secretariaat.

De pijnconsulente kan uw vragen beantwoorden of zo nodig met uw behandelend Anesthesioloog/pijnspecialist overleggen.

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(752 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top