Animatiefilm over chronische pijn

Pijn is in de eerste plaats een signaal dat ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden die tot een reactie kan leiden om u te beschermen. Bijvoorbeeld als u zich met uw hand brandt aan een kachel dan krijgt u pijn in de hand en trekt u direct uw hand terug.


Maar pijn is niet voor iedereen hetzelfde, zeker als hij wat langer bestaat. Er zijn vele persoonlijke redenen, bijvoorbeeld hoe u gewend bent met pijn om te gaan en welke beperking de pijn juist voor u tot gevolg heeft. Ook invloeden vanuit uw omgeving, bijvoorbeeld hoe uw familie met uw pijnklachten omgaat, kunnen uitmaken hoeveel pijn u uiteindelijk voelt. Wij noemen deze benadering van pijn, waarbij we met allerlei factoren rekening houden, het biopsychosociale model van pijn.


Omdat er vele factoren (lichamelijke, psychische en sociale) zijn die de ernst van pijn kunnen bepalen, kan het zijn dat bij u op onze polikliniek naar al deze factoren wordt gevraagd.


Allereerst wordt altijd gekeken wat de lichamelijke oorzaak is van uw pijn. Hierbij wordt u algemeen lichamelijk, neurologisch, orthopedisch onderzocht en eventueel wordt dit aangevuld door röntgenfoto's, scans en andere onderzoeken.


Daarnaast wordt op indicatie gekeken welke psychische en sociale factoren invloed hebben op uw pijn. Dit wordt gedaan door middel van uitgebreidere pijnvragenlijsten die u op dat moment wordt gevraagd in te vullen.


Omdat er op meerdere gebieden factoren aanwezig zijn die de ernst van pijn kunnen bepalen kan het voorkomen dat u door medische specialisten (neurologie, orthopedie, psychologie, psychiatrie en revalidatie) behandeld moet worden. Dit noemen we de multidisciplinaire behandeling en dit vormt bij ons in het pijncentrum een belangrijke werkwijze.

 

Pijnbehandelingen

     
Go To Top