Dit is een pijn die ontstaat als u bijvoorbeeld buikpijn heeft door een blindedarmontsteking. Het gaat dan om ontsteking van organen waar de gevoeligheid zit in de bekledende vliezen (de viscera).


Dit kan dus bijvoorbeeld voorkomen door ontsteking van de darmen, maar ook van andere organen waar bekledende vliezen inzitten. Lever, maag en longen zijn voorbeelden daarvan.


Als er door ontsteking of andere oorzaken beschadiging van deze vliezen optreedt, komen er allerlei stoffen vrij die kleine pijnzenuwlichaampjes, zogenaamde nociceptoren, in de inwendige organen prikkelen. Deze geprikkelde pijnzenuwlichaampjes geven via zenuwen elektrische stroompjes naar het ruggenmerg door, die dient als een soort snelweg naar de hersenen, waar deze seintjes worden waargenomen als pijn.


Viscerale pijn kan dus een nociceptieve pijn zijn zoals bij een verzwikte enkel. Alleen bij viscerale pijn kan men de pijn niet zo precies lokaliseren zoals bij een verzwikte enkel.


Het moeilijke bij viscerale pijn kan zijn dat de pijn over een groot gebied aangegeven wordt, bijvoorbeeld in de gehele onderbuik, links in de buik, enz.

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

     
Go To Top