Kanker is een kwaadaardige groei vanuit bepaald weefsel dat kan doorgroeien in andere weefsels en of zenuwen. Dit kan daarmee dus tot weefselbeschadiging leiden van die andere weefsels en zenuwen. Door deze beschadiging komen er allerlei stoffen vrij die kleine pijnzenuwlichaampjes, de zogenaamde nociceptoren, prikkelen. Deze geprikkelde pijnzenuwlichaampjes geven via zenuwen elektrische stroompjes naar het ruggenmerg door en via deze snelweg van elektrische geleiding worden deze seintjes naar de hersenen doorgegeven en daar waargenomen als pijn.


Doordat kanker allerleiweefsels kan beschadigen, bestaat oncologische pijn meestal uit meerdere soorten pijn. Zo bestaat er een nociceptieve pijn zoals bij b.v. een verzwikte enkel. Maar ook de zenuwen kunnen worden beschadigd, waardoor er zenuwpijn, neuropathische pijn, naast de nociceptieve pijn. Als er daarnaast ook nog bekledende vliezen van organen beschadigd worden is er tevens sprake van viscerale pijn.


Naast de pijn die veroorzaakt wordt door de kanker, kan het ook zijn dat de behandeling van de kanker leidt tot pijn.


Chemotherapie en bestraling zijn beiden vormen van therapie die ervoor zorgen dat naast het kankerweefsel ook gezonde weefsels worden beschadigd. Zo is er bijvoorbeeld de neuropatische pijn aan handen en voeten ten gevolge van chemotherapie of slijmvliesontsteking in de mond, een nociceptieve pijn, na bestraling. Natuurlijk bestaat er ook pijn na operatie indien de kanker geopereerd wordt.

Bravis Oncologiecentrum

Bekijk ook de site van het Bravis Oncologie Centrum

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top