Neuropatische pijn is een pijn die ontstaat door schade aan zenuwweefsel zelf. Het betreft hier dus zenuwpijn.

De oorzaken zijn divers. Het kan rechtstreeks doorsnijden zijn door bv operatie, maar vaak zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen zoals druk op de zenuw door bijvoorbeeld gips of tumor, maar er zijn ook ziektes die zenuwschade kunnen geven zoals suikerziekte of multiple sclerose. Ook medicijnen kunnen schade geven aan zenuwen, bijvoorbeeld chemotherapie.

Vaak ontwikkeld zich een langdurig beloop omdat zenuwweefsel slechts langzaam tot niet herstelt. Het wordt dan een chronische pijn.

De pijn is brandend, tintelend van aard en het aangedane gebied is vaak overgevoelig. Een ander kenmerk is dat soms kleding niet wordt verdragen over het pijnlijke gebied.

De pijn reageert niet goed op de gangbare pijnstillers zoals paracetamol of diclofenac. Er zijn andere middelen nodig om de pijn te verminderen.
Te denken valt hierbij aan middelen tegen epilepsie en depressie, morfine-achtigen, maar soms is zelfs een invasieve blokkade van zenuwen nodig.

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top