Een slijmbeursontsteking van de schouder (bursitis subacromialis) is één van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. De slijmbeurs is een holte gevuld met slijm om het schoudergewricht heen. Dit zorgt ervoor dat de schouder soepel kan bewegen. Als deze slijmbeurs ontstoken raakt, kan deze opzwellen en bij bepaalde bewegingen klem komen te zitten. Op deze manier ontstaan de pijnklachten.

 
Oorzaak


Meestal is de oorzaak overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld door boven het hoofd te werken of de vloer te schrobben. Ook vallen of vertillen kan voor pijn zorgen. Soms ontstaan de klachten spontaan en kan er geen oorzaak gevonden worden.
Andere oorzaken waarbij een slijmbeursontsteking vaak ontstaat zijn reuma of een ongeval. De slijmbeursontsteking kan dan samengaan met een scheur van één van de pezen van de schouderspieren.


Klachten


De pijn ontstaat als de slijmbeurs klem komt te zitten. Dit kan zich uiten in pijn in de schouder bij het optillen en draaien van de arm, maar de pijn kan ook uitstralen naar de elleboog en/of de nek. Ook 's nachts kan er pijn ontstaan bij het liggen op de aangedane schouder. De klachten treden vooral op bij dagelijkse activiteiten zoals aankleden en tandenpoetsen.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn altijd schoudertesten van belang: de arm zijwaarts omhoog doen, de arm naast het lichaam naar buiten draaien en de arm horizontaal naar de niet aangedane schouder brengen. Daarnaast moet neurologisch onderzoek gedaan worden om een nekhernia uit te sluiten.


Andere onderzoeken

 

  •  Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
  •  Bij langdurig aanhouden van de schouderklachten: röntgenfoto's, echografie en een MRI-scan
  •  Een botscan bij vermoeden van een tumor 


Behandelingsmogelijkheden


Medicijnen 

  •  Ontstekingremmers

 
Andere Behandelingen 

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde

 
Pijnbehandeling met injectie 

  • Lokale injectie in de slijmbeurs

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top