Pijn in de schouder kan komen door een toegenomen beweeglijkheid van het schoudergewricht door een verhoogde elasticiteit van het gewrichtskapsel van de schouder. De zogenaamde schouderinstabiliteit.

 
Oorzaken


Meestal is de oorzaak een ongeluk, zoals een val op de gestrekte arm, het tillen van een zwaar voorwerp of een klap tegen de schouder. Hierdoor kunnen de spieren en banden rondom het gewricht beschadigd raken en te soepel worden. Bij sommige mensen is er geen duidelijke oorzaak. Bij deze mensen is sprake van algemene hypermobiliteit dat wil zeggen dat alle banden van de gewrichten en de pezen van de spieren in het hele lichaam te elastisch zijn. Hierdoor zijn hun gewrichten veel te beweeglijk. Er zijn aandoeningen van het bindweefsel zoals de ziekte van Ehlers-Danlos waarbij sterke hypermobiliteit voorkomt.


Klachten


De klachten ontstaan meestal na een acuut moment, zoals een val. De schouder is dan 'uit de kom', en zorgt voor hevige pijn en het niet kunnen bewegen van de arm.
Als dit een paar keer gebeurd is, kan de schouder instabiel worden. De schouder kan dan los aanvoelen en afhankelijk van de houding bijna uit de kom schieten. Hierbij kan er hevige pijn in de schouder ontstaan en ook een klik te voelen en te horen zijn. Vaak schiet de kop vanzelf weer terug in de kom. De pijn kan dan wel nog even aanhouden.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn altijd drie schoudertesten van belang: de arm zijwaarts omhoog doen, de arm naast het lichaam naar buiten draaien en de arm horizontaal naar de niet aangedane schouder brengen. Daarnaast moet neurologisch onderzoek gedaan worden om een nekhernia uit te sluiten.


Andere onderzoeken

 

 •  Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
 •  Bij langdurig aanblijven van de schouderklachten: röntgenfoto's, MRI-scan, echografie

 
Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen

 

Medicijnen 

 •  Ontstekingremmers

 
Andere Behandelingen 

 •  Fysiotherapie
 •  Manuele Geneeskunde

 
Pijnbehandeling met injecties 

 •  Lokale injectie in het schoudergewricht
 •  Injectie van de Suprascapulariszenuw / Axillairzenuw
 •  Elektrische behandeling van de Suprascapulariszenuw / Axillairzenuw

 


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen: 

 •  Psychologische begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitieve Gedrags Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top