Pijn in de schouder kan komen door problemen van het gewricht tussen het sleutelbeen en een botje van het schouderblad. Het zogenaamde AC-gewricht (acromioclaviculair gewricht). Ontstekingen en verrekkingen van dit gewricht kunnen schouderpijn geven.

 

Oorzaak


De oorzaak kan veroudering zijn, waardoor artrose van het AC-gewricht kan ontstaan. Ook kan het ontstaan door ongevallen met de schouder zoals op de schouder vallen en wordt het ook veel gezien bij whiplash ongevallen. De veiligheidsgordel is hiervan de oorzaak, omdat deze over het sleutelbeen vlak bij het AC-gewricht loopt.


Klachten


De klachten bestaan uit schouderpijn die toeneemt bij belasting, namelijk bij het boven de negentig graden heffen van de arm. Daarnaast wijzen nachtelijke pijn en de onmogelijkheid om op de aangedane schouder te slapen in de richting van een ontsteking van het AC-gewricht.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn altijd drie schoudertesten van belang: de arm zijwaarts omhoog doen, de arm naast het lichaam naar buiten draaien en de arm horizontaal naar de niet aangedane schouder brengen. Daarnaast moet neurologisch onderzoek gedaan worden om een nekhernia uit te sluiten.


Andere onderzoeken 

 

  • Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
  • Bij langdurig aanblijven van de schouderklachten: röntgenfoto's, echografie en een MRI-scan
  • Een botscan bij vermoeden van een tumor


Behandelingsmogelijkheden


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers


Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde


Pijnbehandeling met injectie

  •  Lokale injectie in het AC-gewricht

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top