Schouder / Arm

Pijn in de schouder kan komen door problemen van het gewricht tussen het sleutelbeen en een botje van het schouderblad. Het zogenaamde AC-gewricht (acromioclaviculair gewricht). Ontstekingen en verrekkingen van dit gewricht kunnen schouderpijn geven.

Na een letsel treden voor iedereen herkenbare klachten op als pijn en zwelling. Deze verschijnselen hebben o.a. tot gevolg dat het gekwetste lichaamsdeel minder gebruikt wordt en hebben zo een functie bij de genezing. De normale wondreacties worden voor een belangrijk deel verzorgd door het onwillekeurige zenuwstelsel, dit is dat deel van het zenuwstelsel waarop we geen directe invloed hebben met onze wil. Het betreft hier functies als vaatverwijding of –vernauwing met warmte of koude van de huid als gevolg, activiteit van nagel- en haargroei, en zweetproductie. Soms ontstaat na een verwonding een abnormale verandering van deze functies, die niet meer leiden tot een verbeterd herstel. Abnormale pijn en functieverlies zijn dan het gevolg, waarbij ook verschillende combinaties van andere verschijnselen gevoeld en gezien kunnen worden.

Pijn in de schouder kan komen door problemen met de rotator cuff. Cuff is het Engelse woord voor manchet. Rond de schouder zit een soort kapsel als een manchet waarop de draaiers (rotator) van het schoudergewricht aanhechten. Rotator cuff syndromen van de schouder zijn een heleboel aandoeningen, waaronder peesaandoeningen en scheuren in de rotator cuff van de schouder.

Pijn in de schouder kan komen door een zogenaamde "frozen shoulder", letterlijk 'bevroren schouder'. Dit is een gevolg van een verkleving van het kapsel van het schoudergewricht.

Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken.

Pijnbehandelingen

Go To Top