Pijn bij overmatig opiaatgebruik wordt ook ook wel Opiaat Geïnduceerde Hyperalgesie genoemd. Het wordt beschreven als het ontstaan van toenemende pijn bij een steeds grotere hoeveelheid opioïden.

 

Oorzaak


De oorzaak is onbekend, maar mogelijk is er een verband met de verwerking van pijnprikkels in de hersenen.

 

Klachten


Toenemende pijn ondanks verhoging van de hoeveelheid opiaten. Soms klagen de patiënten erover dat aanraken al pijn doet of dat ze heel veel pijn hebben op een normale pijnprikkel.

 

Diagnose stellen


Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologische onderzoek zijn van groot belang om andere oorzaken uit te sluiten.

 

Andere onderzoeken

 

  • Op indicatie, als het vermoeden daartoe bestaat, zal aanvullend diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, plaats vinden. U zal dan  worden gevraagd tot het invullen van de meer uitgebreide vragenlijsten.
  • Onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten zoals een dunne vezelneuropathie.

 

 Behandelingsmogelijkheden

 

Multidisciplinaire Behandeling


In het Franciscus Ziekenhuis worden uw pijnklachten in het meerendeel van de gevallen multidisciplinair bekeken.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere lichamelijke behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.

 

Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Afbouwen van de voorschreven opioïden

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief-Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

Pijnbehandelingen

Go To Top