Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom gekenmerkt door pijn en stijfheid in veel spieren en gewrichten.

 

Oorzaak


De oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar kan voorkomen bij rheuma, arthrose, sarcoïdosis en schildklierziekten. De klachten nemen toe met de leeftijd. Het komt in bepaalde families meer voor. Er zijn aanwijzingen dat het een neurologische aandoening is door een stoornis van de verwerking van pijninformatie in de hersenen.


Klachten


Patiënten klagen over een wijdverspreide pijn in vele spieren en gewrichten met klachten van stijfheid. Fibromyalgie gaat meestal gepaard met andere klachten zoals moeheid, slaapstoornissen, tintelingen hoofdpijn, spastisch colon, gezwollen vingers, menstruatiestoornissen, geheugenstoornissen en verminderde belastbaarheid. De ernst is soms afhankelijk van het seizoen en neemt vooral toe bij koude en vochtigheid.


Diagnose stellen


Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologische onderzoek zijn van groot belang om andere oorzaken uit te sluiten. Daarnaast wordt de diagnose gesteld op het vinden van pijnlijke plekken in de spieren ("tender points"). Wanneer 11 van de 18 standaard onderzochte 'tender points' pijnlijk zijn wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.

 

Andere onderzoeken


Op indicatie, als het vermoeden daartoe bestaat, zal aanvullend diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, plaats vinden. U zal dan worden gevraagd tot het invullen van de meer uitgebreide vragenlijsten.
Onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten met wellicht verwijzing naar reumatoloog.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


In het Franciscus Ziekenhuis worden uw pijnklachten in het meerendeel van de gevallen multidisciplinair bekeken.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere lichamelijke behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.

 

Lichamelijke Behandelingen

 

Medicijnen

  • Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  • Psychologische Begeleiding
  • Depressie Behandeling
  • Cognitief-Gedragsmatige Behandeling
  • Revalidatie Behandeling

Pijnbehandelingen

Go To Top