Suikerziekte kan pijnklachten geven ten gevolge van de aantasting van kleine zenuwuiteindes in de handen en de voeten. De zogenaamde diabetische polyneuropathie. Dit is een neurologische aandoening van alle zenuwen van het lichaam ten gevolge van suikerziekte. Dit kan gepaard gaan met pijn en/of uitval op basis van het niet goed werken van deze zenuwen.

 

Oorzaak

 

Diabetische polyneuropathie kan het resultaat zijn van een direct giftig effect van suiker (glucose) op de zenuwcellen van de zenuwen. Daarnaast gaat de aantasting van de zenuwen gepaard met een aandoening van de vaatjes die de zenuwen van bloed moeten voorzien.
Suikerpatiënten die slecht ingesteld zijn hebben dan ook meer kans op een diabetische polyneuropathie en/of pijn. Ook andere zaken zoals hoge bloeddruk en nog belangrijker te veel vetten in het bloed spelen hierbij een rol. Ongeveer de helft van de suikerpatiënten met een polyneuropathie hebben pijnklachten.

 

Klachten

 

Vooral pijnklachten aan de uiteinden van de armen en benen. De klachten beginnen meestal in de voeten en stijgen geleidelijk aan op naar boven. Als de klachten bij de knieën aangekomen zijn doen de handen meestal ook mee. Soms zijn de klachten van een polyneuropathie de eerste tekenen van suikerziekte. Beginnende klachten zijn tekenen van een verminderd gevoel en brandende voeten, welke vooral 's nachts kunnen optreden en die toenemen bij aanraking en gevoel van prikkelingen in de voeten. Ook aanvalsgewijze pijnscheuten komen voor. Als de pijnklachten meevallen kunnen er wel al gevoelsveranderingen worden vastgesteld. Door een ernstige polyneuropathie kunnen ook loopstoornissen ontstaan omdat het gevoel in de voeten aangetast is. Soms is aanraken van de voeten pijnlijk.

 

Diagnose stellen

 

Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologische onderzoek is van groot belang. Het neurologische onderzoek dient ten minste het volgende te omvatten: (1) gevoelsonderzoek aan de armen en benen (2) reflexen en (3) onderzoek van de kracht.

 

Andere onderzoeken

 

Op indicatie, als het vermoeden daartoe bestaat, zal aanvullend diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, plaats vinden. U zal dan worden gevraagd tot het invullen van de meer uitgebreide vragenlijsten.EMG.Onderzoek door een neuroloog of internist.

 

Behandelingsmogelijkheden

 

Multidisciplinaire Behandeling

 

In het Franciscus Ziekenhuis worden uw pijnklachten in het meerendeel van de gevallen multidisciplinair bekeken.

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere lichamelijke behandelingen besloten.

Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen

 

Lichamelijke Behandelingen

 

Medicijnen

  • Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Andere Behandelingen

  • Fysiotherapie
  • TENS

 

Interventionele pijnbehandeling

  • Ruggenmerg proefstimulatie
  • Ruggenmergstimulatie

 

Niet-lichamelijke Behandelingen

 

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  • Psychologische Begeleiding
  • Depressie Behandeling
  • Cognitief-Gedragsmatige Behandeling
  • Revalidatie Behandeling

 

 

Pijnbehandelingen

Go To Top