Coccygodynie (staartbeenpijn) is een pijnlijke aandoening van de staartbeentjes (coccygis bot) gelokaliseerd in de bilspleet meestal ontstaan door een val op het zitvlak.


Oorzaak


Bij coccygodynie is in het overgrote deel van de gevallen een ongeval (meestal een val in zittende houding) de oorzaak van de klachten. Ook kunnen bepaalde sporten zoals fietsen en motorsport aanleiding geven tot coccygodynie. Bij vrouwen kan de bevalling als ongeval voor het ontstaan van een coccygodynie worden gezien.


Klachten


Pijn ter plaatse van de staartbeentjes, meestal uitgelokt door zitten. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeentjes veelal onmogelijk.


Diagnose stellen


De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de typische pijnklachten die door een ongeval of bevalling zijn ontstaan. Naast het standaard lichamelijk en neurologisch onderzoek is het met de vingers onderzoeken van de staartbeentjes van groot belang. Het al of niet aanwezig zijn van pijn door bewegen van de staartbeentjes is belangrijk om de diagnose te stellen.


Andere onderzoeken

 

 • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de staartbeentjes gemaakt.
 • Als er geen ongeluk of bevalling de aanleiding van de klachten zijn is doorverwijzing naar een andere specialist soms noodzakelijk.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, gynaecoloog, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

 •  Fysiotherapie
 •  Manuele Geneeskunde

 

Pijnbehandeling met injecties

 •  Lokale injecties in de staartbeentgewrichtjes
 •  Elektrische behandeling van de zenuwwortels van het staartbeen

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top