Pijn in de bil kan komen door het sacro-iliacaal gewricht. Dit is het gewricht tussen de darmbenen en het heiligbeen en kan pijn geven door verschillende oorzaken.


Oorzaak


De oorzaken van pijn van het SI-gewricht kunnen infecties, artritis, tumoren, botbreuken en ontstekingen van de spierpeesaanhechtingen door overbelasting zijn. Echter, vaak is er geen oorzaak aantoonbaar.


Klachten


Pijn vanuit het SI-gewricht is net boven de billlen gelokaliseerd en kan uitstralen naar de onderrug, het bovenbeen aan de achterzijde tot in de voet en soms naar de lies. De pijnklachten worden meestal uitgelokt door langdurige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren. Wandelen en fietsen gaat meestal het beste.

 

Diagnose stellen


Wanneer iemand bovengenoemde klachten heeft dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er een lage rughernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de lage rug en de heup onderzocht, of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in het gebied van en op het SI-gewricht gevoeld of het pijnlijk is als erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de SI-gewrichten gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, reumatoloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde

 

Pijnbehandeling met injecties

  •  Injecties in of proefblokkades van het SI-gewricht
  •  Elektrische behandeling van het SI-gewricht

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top