Lage rugpijn kan ontstaan doordat een tussenwervelschijf (discus) beschadigd wordt door een ongeval of door ouderdom achteruit gaat en niet meer goed werkt. Dit komt het meest voor in de onderrug (lendenwervels) of in de nek (nekwervels) maar ook in wervelkolom van de borstkast. Hierdoor kan lage rugpijn ontstaan.


Oorzaken


Door veroudering of beschadiging door een ongeval kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en er kan zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan. In de volksmond wordt dit "spit" genoemd. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan nu naar buiten geduwd worden in de richting van de zenuwwortels in het wervelkanaal. Deze veroudering met een uitpuiling van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook uitpuiling van de tussenwervelschijf van de onderrug krijgen. Ook komen uitpuilingen van de tussenwervelschijf van de onderrug vaker binnen bepaalde families voor. Ongevallen kunnen ook een oorzaak zijn. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een uitpuiling van de tussenwervelschijf en dan vooral op de ernst van de klachten.


Klachten


Pijn midden onderin de rug. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen of persen, maar ook het naar achteren buigen, naar voren buigen en opzij draaien van de onderrug kunnen de pijnklachten in de onderrug verergeren. Soms is er ook uitstraling van de pijn in de achterzijde van het bovenbeen. De pijnklachten worden meestal uitgelokt door langdurige eenzijdige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren. Wandelen en fietsen gaan meestal het beste.


Diagnose stellen


Wanneer u lage rugklachten heeft, die verergert bij hoesten, niezen of persen, is de kans dat er sprake is van een tussenwervelschijfprobleem zeer groot. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de onderrug en de heup onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de onderrug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.


Andere onderzoeken


Als het nodig is wordt een röntgenfoto of een MRI-scan van de lage rug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers

 

Pijnbehandeling met injectie

  •  Injecties in de ruimte rondom het ruggemerg
  •  Proefblokkade van de ramus communicans, een zenuwtje van de tussenwervelschijf
  •  Elektrische behandeling van de ramus communicans

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top