Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf en komt het meest voor in de onderrug of in de nek. Door uitstulping van de tussenwervelschijf wordt deze tegen een de zenuwwortel aangeduwd. De zenuwwortel kan nu geïrriteerd raken of klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuwwortel met als gevolg een uitstralende pijn in een been.


Oorzaken


Door veroudering of door een ongeval kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en er kan zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan nu naar buiten geduwd worden in de richting van de zenuwwortels in het wervelkanaal. Deze veroudering van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een hernia van de rug krijgen. Ook komt een rughernia vaker binnen bepaalde families voor. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een hernia en dan vooral op de ernst.


Klachten


De belangrijkste klachten bij een hernia zijn pijn in de onderrug met uitstraling in een been, of alleen pijn in het been maar met in de voorgeschiedenis perioden met lage rugpijn. Bij de hernia staat de pijn in het been voorop en niet de pijn in de rug, soms is er nooit sprake geweest van rugpijn. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen of persen en is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kan er ook een verminderd gevoel optreden, tintelingen of kunnen de spieren zwakker worden.


Diagnose stellen


Wanneer u komt met uitstralende pijn in een been die verergert bij hoesten, niezen of persen, is de kans dat er sprake is van een hernia zeer groot. Bij het neurologisch onderzoek is er een aantal testen die dit nog meer kunnen bevestigen.
Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de rug onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de rug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.


Andere onderzoeken
 

 • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig, omdat dit niet van invloed zal zijn op de behandeling. Belangrijk is dat veel mensen, die geen klachten hebben, bij een MRI-scan ook een uitstulping van de tussenwervelschijf op de scan blijken te hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in een been, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de rug geen uitstulping laat zien.
 • Alleen bij twijfel over de diagnose of wanneer er aan een operatie gedacht wordt, is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI kan de hernia zichtbaar gemaakt worden en kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
 • Een CT-scan is meestal niet zinvol, want daar zijn alleen de botten goed op te zien.
 • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van uw nek de pijn veroorzaakt.
 • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel uw pijn in het been veroorzaakt.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingremmers
 •  Medicijnen tegen de zenuwpijn

 

Interventionele pijnbehandeling

 • Epidurale injecties in de ruimte rondom het ruggemerg
 • Elektrische behandeling van de zenuwwortel
 • Nucleoplasty rug

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top