Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken.


Oorzaken


De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of doordat een zenuwtak in het littekenweefsel in de knel zit. Dit geeft veranderingen in het huidgevoel die soms pijnlijk kunnen zijn. Deze pijn is min op meer continue en verergert bij oppervlakkige aanraking.
Bij littekenpijn die na een operatie ontstaat, kan er ook sprake zijn van littekenvorming aan het eind van de beschadigde zenuwtak, dit heet een neuroom. Zenuwen hebben na beschadiging de neiging om aan de uiteinden "spruiten" te vormen. Een soort van kleine zenuwknoopjes die zeer gevoelig kunnen zijn. Dit geeft schietende pijnen bij plaatselijke druk.
Bij enkele operaties zoals liesbreuk, longoperaties, hartoperatie, borstamputaties, nieroperaties, schouderoperatie wordt dikwijls littekenpijn gezien.


Klachten


Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van zenuwpijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.


Diagnose stellen


Aanraken het litteken en de omgeving kan in kleine omschreven gedeeltes van het litteken zeer pijnlijk zijn. Ook kan er rond het litteken sprake zijn van veel pijn op een gewone pijnprikkel zoals met een naald prikken, maar ook lichte aanraking kan ook als pijnlijk worden ervaren.


Andere onderzoeken


Niet nodig, alleen als er nog een ontsteking van het litteken bestaat.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit de snijdende specialist en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Medicijnen tegen zenuwpijn
 •  Capsaïcinecrème of Lidocaïne crème
 •  Capsaïcine pleister

 

Andere Behandelingen

 •  TENS


Interventionele Pijnbehandelingen

 •  Lokale injectie van het litteken
 •  Behandeling met een stroompje van litteken
 •  Behandeling van -behandeling van de bij het litteken behorende zenuwwortel
 •  Een operatie waarbij de huidzenuw wordt vrijgelegd
 •  Zelden zenuwstimulatie door een geïmplanteerde elektrode

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top