Onder de lage rug wordt het gebied bedoeld vanaf waar een broekriem aan de achterzijde zit tot aan de bilspleet. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Facetgewrichten zijn de gewrichtjes die de wervels met elkaar verbinden. Deze kunnen artrose hebben door slijtage. Degeneratief wil zeggen door achteruitgang van de wervelkolom door veroudering.


Oorzaak


Door veroudering kunnen allerlei onderdelen van de lage rugwervel veranderen zoals de tussenwervelschijf, die smaller kan worden en kan gaan uitpuilen, de kleine gewrichtjes, facetgewrichten, die artrose krijgen, maar ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door ouder worden minder goed gaan werken. Deze veranderingen van de lage rugwervelkolom door ouderdom noemt men degeneratieve afwijkingen of ook wel slijtage. Belangrijk is om te weten dat degeneratieve afwijkingen in vele gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan, maar wel vaak met stijfheid.


Klachten


De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan één zijde van de lage rug, die meestal uitstraalt naar de zijkant. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit of met de onderrug draait, voorover buigt en als men achteroverbuigt. De pijnklachten worden meestal uitgelokt door langdurige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren. Wandelen en fietsen gaan meestal het beste.


Diagnose stellen


Wanneer iemand komt met lage rugpijn dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er een lage rughernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de lage rug en de heup onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de lage rug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de lage rug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde

 

Pijnbehandeling met injecties

  •  Blokkade facetgewrichten, de gewrichtjes tussen de wervels

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top