Als men een rughernia heeft gehad en die geopereerd is kan men toch nog uitstralende pijn in het been van de zenuwwortel houden, ondanks dat de hernia niet meer op de zenuwwortel drukt. Dit noemt men zenuwwortelpijn of een radiculopathie. Er wordt ook wel de Engelse term "Failed Back Surgery Syndrome" hiervoor gebruikt.


Oorzaak

 

Door een hernia is de zenuwwortel beschadigd en werkt niet meer goed. De zenuwwortel gaat zelf elektrische stroompjes maken, die via het ruggenmerg naar de hersenen worden geleid en uiteindelijk tot een uitstralende pijn in het been leiden.


Klachten


De belangrijkste klacht bij een zenuwwortel is pijn vanuit de rug met een uitstralende pijn in een been. De pijn is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kan er ook een verminderd gevoel optreden, tintelingen of kunnen de spieren zwakker worden.


Diagnose stellen


Wanneer iemand komt met uitstralende pijn in een been, is de kans dat er sprake is van een zenuwwortelpijn zeer groot. Bij het neurologisch onderzoek is er een aantal testen die dit nog meer kunnen bevestigen.
Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de rug onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de rug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.

 


Andere onderzoeken
 

 • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig, omdat dit niet van invloed zal zijn op de behandeling. Belangrijk is dat veel mensen, die overigens geen klachten hebben, bij een MRI-scan onderzoek ook een uitstulping van de tussenwervelschijf op de foto hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in het been, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de rug geen hernia laat zien zoals bij een zenuwwortelpijn.
 • Alleen bij twijfel over de diagnose is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden. Een CT-scan is niet zinvol, want daar zijn vooral de botten goed op te zien.
 • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel de pijn veroorzaakt.
 • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel uw pijn in de arm veroorzaakt.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, neuroloog en pijnarts en soms een neurochirurg. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingremmers
 •  Medicijnen tegen de zenuwpijn

 

Pijnbehandeling met injecties en chirurgisch

 •  Epidurale injecties, in de ruimte rondom het ruggenmerg
 •  Lokale injectie van de zenuwwortel met lokaal verdoving en ontstekingsremmers
 •  Elektrische behandeling van de zenuwwortel
 •  Epiduroscopie: kijken in de ruimte rondom het ruggenmerg
 •  Ruggenmerg proefstimulatie
 •  Ruggenmergstimulatie

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top