Het syndroom van Raynaud wordt gekenmerkt door een verkleuring van de vingers en tenen, waarbij er meestal ook pijn ontstaat.


Oorzaken


De verkleuringen en pijn ontstaan door het plotseling samentrekken van de spiertjes van de kleine bloedvaten, waardoor het bloedvat vernauwt en er minder bloed in de vingers en/of tenen komt. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk. De klachten kunnen uitgelokt worden door trillingen en koude.
Het syndroom van Raynaud is onder te verdelen in de ziekte van Raynaud, waarbij er geen andere oorzaken zijn voor het ontstaan van de klachten en het teken van Raynaud, waarbij de klachten ontstaan als gevolg van andere ziekten. Deze vorm van Raynaud ontstaat meestal pas na het 40ste jaar, en kan er voor zorgen dat er zelfs zweertjes aan de vingers ontstaan.


Klachten


De klachten die ontstaan bij het syndroom van Raynaud zijn het plotseling koud en bleek worden van de vingers en/of de tenen. Hierna kleuren ze blauw en uiteindelijk, als ze weer 'warm' worden, wordt de kleur rood. Hierbij kan er ook sprake zijn van pijn of een gloeiend gevoel. De klachten kunnen 5 tot 30 minuten aanhouden.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt.


Andere onderzoeken


Onderzoek door een reumatoloog moet gedaan worden om de oorzaak van het syndroom van Raynaud te vinden.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit chirurg, reumatoloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Bij de ziekte van Raynaud helpen leefstijladviezen vaak om de klachten te verminderen. Belangrijk hierbij zijn het warm houden van vingers en/of tenen, het proberen te vermijden van stress en te stoppen met roken. Daarnaast moet bij het syndroom van Raynaud allereerst de oorzaak behandeld worden.


Medicijnen

 • Ontstekingremmers
 •  Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Andere Behandelingen

 •  Fysiotherapie

 

Pijnbehandeling met injecties

 •  Ganglion stellatum proefblokkade (arm)
 •  Ganglion stellatum blokkade (arm)
 •  Lumbale sympathicus proefblokkade (been)
 •  Lumbale sympathicus blokkade (been)
 •  Ruggenmerg proefstimulatie
 •  Ruggenmergstimulatie


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitieve Gedrags Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top