Pijn in de voet kan komen door een pijnlijke aandoening van de tibialiszenuw in de tunnel die onder de enkel aan de binnenzijde van de voet zit. Het tarsale tunnel syndroom. Te vergelijken met het carpale tunnelsyndroom van de hand. De tibialiszenuw kan door druk of beschadiging niet goed werken en tot pijn leiden.


Oorzaak


De oorzaak is een druk op de tibialiszenuw in de tunnel tussen een bindweefselplaat en de achillespees. De bekendste oorzaak is een verzwikte enkel. Daarnaast kunnen schildklierziekten, jicht en suikerziekte ook de oorzaak zijn. Plotseling ontstaan van het Tarsaal Tunnel Syndroom wordt wel gezien bij marathonlopers en wordt ook wel de "joggersvoet" genoemd.


Klachten


Een brandende pijn en een veranderd gevoel aan de onderzijde van de voorvoet, in de tenen en in de hiel. De klachten worden uitgelokt door lopen.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en door uitsluiting van andere oorzaken. Neurologisch onderzoek moet altijd plaatsvinden.


Andere onderzoeken

 

  •  EMG, een zenuwgeleidingsonderzoek
  •  Een diagnostische proefblokkade van deze zenuw kan de diagnose bevestigen

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Pijnbehandelingen met injecties

  •  Lokaal injectie van de zenuw
  •  Elektrische behandeling van de zenuw

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top