Knieartrose is een achteruitgang van het kniegewricht waarbij het kraakbeen verdwijnt en waardoor pijn ontstaat.


Oorzaken


De oorzaak voor het ontstaan van een knieartrose kan ouderdom of een ongeval met de knie zijn (sportblessures), maar kan ook ontstaan door reuma, infecties, overgewicht en werkbelasting.


Klachten


Het klachtenpatroon wordt gekenmerkt door een bewegingsbeperking en kniepijn die bij elke belasting toeneemt. Vooral trappenlopen lokt de pijnklachten uit. Tevens kunnen er perioden zijn met zwelling van de knie. Wanneer ook andere gewrichten meedoen, moet een systeemaandoening zoals reuma verondersteld worden.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van knieklachten zijn passief en actief buigen en strekken van de knie belangrijk om een bewegingsbeperking vast te stellen.


Andere onderzoeken

 

  •  Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
  •  Bij langdurig aanblijven van de knieklachten: röntgenfoto's en een MRI-scan

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde

 

Pijnbehandeling met injecties

  •  Lokale injectie in de het kniegewricht

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top