Onder fantoompijn worden alle pijnlijke gevoelens verstaan die in een ontbrekend lichaamsdeel worden ervaren.


Oorzaak


Fantoompijn ontstaat nadat door een operatie (amputatie) of door een ongeval een ledemaat is kwijtgeraakt. De precieze oorzaak voor fantoompijn is onbekend, maar een veranderde functie in de hersenen spelen hierbij een rol. Fantoompijn komt vaker voor bij dubbelzijdige amputatie, amputatie van de benen en naarmate de amputatie meer aan het begin van een arm of een been is gebeurd. Als de operatiepijn voor en direct na de amputatie erger is, is er meer kans op fantoompijn.


Klachten


Fantoompijn begint vaak al binnen 14 dagen na de amputatie. De helft van de patiënten heeft echter al pijn binnen de eerste 24 uur na amputatie. Sommige patiënten krijgen pas enkele jaren na amputatie fantoompijn. De meeste fantoompijnpatiënten hebben aanvalsgewijze pijn, variërend van dagelijks tot maandelijks. Zelfs pijnvrije periodes van meer dan een jaar komen voor. De pijn duurt vaak een aantal seconden, minuten of uren. De pijn is meestal schietend, stekend, prikkend, krampend, knijpend of brandend van karakter. Meestal wordt de pijn buiten het ontbrekende lidmaat gevoeld.
Fantoomgevoelens zijn niet pijnlijke gevoelens, zoals warmte gevoel, tintelingen, verlengd gevoel van de vingers of tenen en gevoelens van verkorting van een lidmaat. Ongeveer 50% van de patiënten heeft ook stomppijn. Pijnlijke plekken (trigger points) in de stomp zijn vaak aanwezig en kunnen fantoomgevoelens en de fantoompijn uitlokken.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten.


Andere onderzoeken


Er is geen aanvullend onderzoek nodig.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit chirurg , revalidatie- en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Fantoompijn is zeer moeilijk te behandelen.


Medicijnen

  • Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Andere Behandelingen

  •  Capsaïcinepleister
  •  TENS

 

Interventionele Pijnbehandelingen

  •  Elektrische behandeling van de trigger points in de stomp
  •  Lokale injectie van het litteken in de stomp
  •  Elektrische behandeling van het litteken in de stomp

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top