Enkelartrose is een achteruitgang van het enkelgewricht waarbij het kraakbeen verdwijnt waardoor pijn ontstaat.


Oorzaken


De oorzaak voor het ontstaan van een enkelartrose kan ouderdom of een ongeval met de enkel zijn (sportblessures), maar kan ook ontstaan door reuma en infecties.


Klachten/verschijnselen


Het klachtenpatroon wordt gekenmerkt door een bewegingsbeperking en enkelpijn die bij elke belasting toeneemt. Vooral lopen lokt de pijnklachten uit. Tevens kunnen er perioden zijn met zwelling van de enkel. Wanneer ook andere gewrichten meedoen, moet aan een systeemaandoening zoals reuma gedacht worden.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van enkelklachten zijn passief en actief buigen en strekken van de enkel belangrijk om een bewegingsbeperking vast te stellen.


Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

 

  • Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma.
  • Bij langdurig aanblijven van de enkelklachten: röntgenfoto's en een MRI-scan.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  • Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde

 

Pijnbehandeling met injecties

  •  Lokale injectie in het enkelgewricht

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top