Pijn in het bovenbeen kan komen door een Meralgia Paresthetica. Dit is een pijnlijke aandoening van een huidzenuw aan de zijkant van het bovenbeen als gevolg van een beschadiging en/of het niet goed werken van deze zenuw.


Oorzaak


Meralgia Paresthetica (MP) kan vele oorzaken hebben en kan daarop worden onderverdeeld in twee groepen.
Spontaan ontstaan en door chirurgische operaties ontstaan. Spontaan ontstane meralgia paresthetica treedt op zonder dat er een eerdere operatie heeft plaatsgevonden. De oorzaak is meestal onbekend. Hoewel spontaan ontstaan van deze aandoening kan optreden op iedere leeftijd wordt de aandoening het meest gezien in de leeftijdgroep van 30 en 40 jaar en komt het meer bij mannen voor. Andere oorzaken zijn overgewicht, suikerziekte en zwangerschap.


Klachten


Onplezierige tintelingen aan de buitenzijde van het bovenbeen. In de meeste gevallen komt het aan één zijde voor. De patiënten klagen over een typische brandende, stekende pijn met tintelingen in de dij. Zij lokaliseren de klachten meestal op de huid zelf. Hoewel soms een pijn bij aanraking wordt gemeld, beschrijven de meeste patiënten een onplezierig veranderd gevoel in plaats van pijn. De klachten kunnen uitgelokt worden door het naar achter strekken van de heup, door de houding in het algemeen en door langdurig staan. Soms verdwijnen de klachten door te gaan zitten.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en door uitsluiting van andere oorzaken. Neurologisch onderzoek moet altijd plaatsvinden.


Andere onderzoeken

 

 •  Zenuwgeleidingsonderzoek
 •  Een diagnostische proefblokkade van de huidzenuw kan de diagnose bevestigen.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Interventionele Pijnbehandelingen

 •  Lokale injectie van de zenuw
 •  PRF-behandeling van de zenuw
 •  Capsaïcinepleister
 •  TENS

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top