Heuppijn wordt ook wel coxalgie genoemd. Het is pijn die veroorzaakt wordt door aandoeningen van het heupgewricht en de weefsels rond het heupgewricht.


Oorzaken


Heuppijn kan veel oorzaken hebben. Artrose en een slijmbeursontsteking van de heup komen het meeste voor. Heupartrose is sterk gebonden aan de leeftijd (> 50 jaar), maar ook aangeboren afwijkingen, bepaalde sporten en ongevallen met de heup spelen een belangrijke rol. Overgewicht heeft geen verband met ontstaan van heupartrose, maar wel met de toename van de reeds bestaande heupartrose. Het ontstaan van een slijmbeursontsteking van de heup heeft een duidelijk verband met een reeds bestaande artrose van de knie, een reeds bestaande heupartrose en rugklachten.


Klachten


Pijnklachten aan de voorzijde en zijkant van het bovenbeen tot de knie. Eventueel gepaard met liesklachten, meestal uitgelokt door belasting. Ochtendstijfheid die binnen een uur na opstaan verdwijnt.
Bij een slijmbeursontsteking wordt de pijn aangegeven boven het bot van de heup aan de zijkant van het bovenbeen met uitstraling naar de knie, soms tot aan de enkel. Patiënten klagen vooral over nachtelijke pijn wanneer zij op de aangedane heup liggen.


Diagnose stellen


Bij heuppijn moet altijd onderzoek van de lage rug, het bekken en de knie plaatsvinden. Omdat patiënten vooral met liesklachten komen is onderzoek van de lies belangrijk. Neurologisch onderzoek moet een rughernia uitsluiten. Daarnaast moet het gewricht tussen bekken en heiligbeen goed onderzocht worden. Andere oorzaken kunnen zijn tumoren, botbreuken, heupkopafwijkingen en infecties. Bij een slijmbeursontsteking van de heup is lokaal drukken op de slijmbeurs belangrijk om een pijnlijke slijmbeursontsteking van de heup aan te tonen.


Andere onderzoeken

 

 •  Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma.
 •  Bij langdurig aanblijven van de heupklachten: röntgenfoto's, echografie en een MRI-scan.
 •  Een botscan bij vermoeden van een tumor.

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingremmers

 

Andere Behandelingen

 •  Fysiotherapie
 •  Manuele Geneeskunde

 

Interventionele pijnbehandeling

 •  Lokale injectie in de slijmbeurs

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top