Pijn in het bovenbeen kan komen door een pijnlijke aandoening van de bovenbeenszenuw, de femoraliszenuw. Dit kan komen door een beschadiging en/of het niet goed werken van deze zenuw.


Oorzaak


Femoralis neuralgie kan vele oorzaken hebben. Een beschadiging tengevolge van heupoperaties, zoals het plaatsen van een nieuwe heup, komt het meeste voor. Daarnaast kunnen suikerziekte, bloeding in het bekken, bestraling, prostaatoperaties, gynaecologische kijkoperaties en tumoren aanleiding geven tot een femoralisneuralgie.


Klachten


Een onplezierig pijnlijk gevoel aan de voorkant van het bovenbeen. Een typische brandende, stekende pijn met een tintelend gevoel in het bovenbeen. Tevens kan er pijn door aanraking van de huid bestaan. Ook kunnen er klachten zijn over een krachtsvermindering die zich vooral voordoet bij het trappenlopen.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en door uitsluiting van andere oorzaken. Neurologisch onderzoek moet altijd plaatsvinden.


Andere onderzoeken

 

 •  Zenuwgeleidingsonderzoek
 •  Een diagnostische proefblokkade van de femoraliszenuw kan de diagnose bevestigen

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Interventionele Pijnbehandelingen

 •  Locale injectie van de zenuw
 •  Elektrische behandeling van de zenuw
 •  Ruggenmerg proefstimulatie
 •  Ruggenmergstimulatie


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top