Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening waarbij een zenuw in de tunnel van de pols in de knel komt te zitten. Hierdoor ontstaan er tintelingen, pijn en een doof gevoel in de hand en de vingers.


Oorzaken


De carpale tunnel is een doorgang (tunnel) aan de binnenzijde van de pols waar een zenuw doorheen moet lopen om naar de hand te kunnen. De tunnel bestaat aan de onderkant uit de handwortelbeentjes en het dak is een stug peesblad, waaronder de zenuw ligt. De zenuw kan klem komen te zitten als dit peesblad zwelt of ontstoken is, of wanneer de vorm van de tunnel verandert door bijvoorbeeld reuma of een breuk van de pols. De klachten kunnen ontstaan bij suikerziekte, zwangerschap, schildklierziekten, ongevallen, maar bij het merendeel is er geen oorzaak.


Klachten


De symptomen bij een CTS bestaan uit nachtelijke tintelingen en een doof gevoel in de hand, de duim, de wijsvinger en de middelvinger en soms ook nog de ringvinger. Ook kan er sprake zijn van pijn in de hand, pols en de onderarm, een gevoel alsof de hand gezwollen is of zelfs minder kracht in de hand. De klachten kunnen de nachtrust verstoren. Met de hand wapperen kan de klachten verminderen. Meestal komt CTS aan één kant voor en komt het meer voor bij vrouwen. De klachten kunnen ook blijven bestaan na een operatie van het carpale tunnel syndroom. De zenuw is dan beschadigd waardoor hij zelf elektrische stroompjes afgeeft naar het ruggenmerg en de hersenen waardoor pijn ontstaat.


Diagnose stellen


Over het algemeen kan de diagnose CTS gesteld worden op het typische klachtenpatroon dat wordt beschreven.
Bij neurologisch onderzoek van de hand kunnen spierverlammingen in de duimmuis en gevoelsuitval van de uiteinden van de vingers vastgesteld worden.


Andere onderzoeken

 

Neurologisch onderzoek door de zenuw door te meten, EMG, van de zenuw in de polstunnel (de medianus zenuw)


Behandelingsmogelijkheden


Lichamelijke Behandelingen


Medicatie

  •  Pijnstillers


Pijnbehandeling met injecties

  •  Lokale injecties in de carpale tunnel
  • Elektrische behandeling van de medianuszenuw

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top