Pijn in de flank ter hoogte van de bekkenkam door wrijving tussen de onderste rib en de bekkenkam wordt het rib-tip syndroom genoemd.

 
Oorzaak


Als u ouder wordt, wordt u kleiner. Ook kan er een kromming in de rug aanwezig zijn die bij ouder worden toeneemt. Dit kan aan een of beide kanten betekenen dat de onderste rib (meestal de 11e rib) met de punt tegen de bekkenkam aankomt. Ook komt het voor bij botontkalking waardoor de wervels in elkaar zakken en de rug scheef gaat staan.


Klachten


Bij een rib-tip syndroom worden de pijnklachten meestal uitgelokt door statische belasting zoals lang zitten en lang staan, het draaien van de romp en lopen. De pijn is eenzijdig of dubbelzijdig gelokaliseerd. De pijn zit aan de zijkant ter hoogte van de bekkenkam.


Diagnose stellen


Als met deze pijn komt, dan wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er andere oorzaken aanwezig zijn. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de bovenrug en de onderrug onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt het uiteinde van de onderste rib gevoeld of deze pijnlijk is en of hij vlak bij de bekkenkam zit. Daarnaast wordt gekeken of er een ernstige kromming van de rug is. Ook wordt in de boven- en onderrug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken
 

 •  Röntgenfoto's en een MRI-scan om andere oorzaken uit te sluiten.
 •  Indien de indicatie bestaat wordt u verwezen naar een andere specialist.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit orthopeed, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingsremmers


Andere Behandelingen

 •  TENS


Pijnbehandelingen met injecties

 •  Gewrichtblokkade
 •  Proefblokkade 11e of 12e tussenribzenuw
 •  Elektrische behandeling basis 11e of 12e tussenribzenuw


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top