Chronisch onbehandelbare pijn op de borst (angina pectoris) is een drukkend, zwaar gevoel of pijn op de borst ten gevolge van onvoldoende bloedtoevoer naar de hartsspier. Medicijnen en hartoperaties helpen niet meer of te weinig.

 

 Oorzaak


Chronisch onbehandelbare pijn op de borst ontstaat ten gevolge van onvoldoende bloedtoevoer naar de hartsspier. Vaak is er een combinatie met lichamelijke inspanning of emotie waardoor het hart krachtiger gaat pompen en dus meer zuurstof nodig heeft. De pijn bij een plotseling optredende verstopping van een kransslagader door een bloedpropje is hetzelfde, maar meestal heviger van aard. Bij volledige afsluiting treedt na enige tijd een hartaanval op. Concluderend is er sprake van een disbalans tussen zuurstof aanvoer en –afvoer.
Verkramping van de kransslagaders, in plaats van vernauwing, kan ook tot pijn op de borst leiden. Risicofactoren voor angina pectoris zijn: roken, overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en een te hoog cholesterol.


Klachten


De klachten van angina pectoris zijn typisch en worden uitgelokt door inspanning en verdwijnen bij rust. Deze zijn meestal gelokaliseerd achter het borstbeen en soms uitstralend naar aangrenzende gebieden, voornamelijk aan de linkerzijde, zoals de armen, de nek, de keel, de kaken of zelfs de tanden. De pijn wordt vaak vergezeld door andere verschijnselen zoals transpireren, misselijkheid en soms braken. Tijdens rust kan angina pectoris duidelijk beïnvloed worden door stress, blootstelling aan koude, maaltijden en roken.


Diagnose stellen


Bij lichamelijk onderzoek moeten andere aandoeningen uitgesloten worden zoals longziekten, ziekte van de buikorganen, ziekte van de borstwervelkolom en ribben, afwijkingen van de grote lichaamsslagader, gordelroos en paniekstoornissen. Maar allereerst moet uitgebreid onderzoek gedaan worden door de cardioloog.


Andere onderzoeken
 

  •  Hartfilm en fietstest door de cardioloog
  •  Vaatonderzoek en ECHO van het hart door de cardioloog

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit cardioloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Invasieve pijnbehandeling

  •  Ruggenmerg proefstimulatie
  •  Ruggenmergstimulatie


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top