Zenuwpijn van uit de zenuw die tussen de ribben doorloopt wordt ook wel intercostaal neuralgie genoemd. Het is een pijnlijke aandoening van de intercostaal (tussenrib) zenuw als gevolg van beschadiging en/of niet goed werken van deze zenuw.

 

Oorzaken


De intercostaal zenuw loopt tussen de ribben en kan door allerlei oorzaken beschadigd worden. De grootste oorzaak is een operatie aan de borstkast, waarbij deze zenuw beschadigd wordt.


Klachten


Bij een intercostaal neuralgie wordt er een hevige, schietende en scherpe pijn aangegeven in de borstkast die van voren naar achteren (of andersom) straalt. Daarbuiten kan een voortdurende zenuwpijn aanwezig zijn. De huid kan pijnlijk zijn bij aanraken en men heeft te veel pijn bij gewoon prikken met een speld. Ook kan er een gevoelsvermindering van de huid zijn.


Diagnose stellen


Als de klachten na een operatie van de borstkast zijn ontstaan is de diagnose meestal wel duidelijk.
Als dit niet het geval is moeten andere oorzaken worden uitgesloten. Daarom is uitgebreid neurologisch onderzoek belangrijk bij pijnklachten van de borstkast.


Andere onderzoeken
 

 •  Röntgenfoto's en een MRI-scan om andere oorzaken uit te sluiten.
 •  Indien geïndiceerd volgt verwijzing naar een andere specialist.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit chirurg, internist, neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Medicijnen tegen zenuwpijn
 •  Capsaïcinecrème


Andere Behandelingen

 •  TENS


Pijnbehandelingen met injecties

 •  Epidurale injecties
 •  Injectie van de zenuwwortel met lokaal verdoving en ontstekingsremmers
 •  Elektrische behandeling van de zenuwwortel

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top