Bij pijn in de bovenrug wordt het gebied bedoeld tussen onderkant van de nek tot aan de taille. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied is er ook sprake van uitstraling. Dit kan bijvoorbeeld naar voren, richting het borstbeen of de buik zijn. Slijtage noemen we ook wel degeneratie, wat inhoudt dat er sprake is van achteruitgang van de borstwervelkolom door veroudering.

 

Oorzaken


Door veroudering en slijtage, kunnen allerlei onderdelen van de borstwervel veranderen zoals de tussenwervelschijf. Deze kan smaller worden of gaan uitpuilen. De kleine gewrichtjes, de zogenaamde facetgewrichtjes tussen de wervels, kunnen artrose krijgen. Ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door ouder worden minder goed gaan werken.
Deze veranderingen van de borstwervelkolom door ouderdom worden degeneratieve afwijkingen of ook wel slijtage genoemd. Belangrijk om te weten is dat degeneratieve afwijkingen in vele gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan, maar wel met stijfheid.


Klachten


De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan een zijde van de borstwervelkolom, die meestal niet uitstraalt. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit, of als men met de bovenrug draait en achteroverbuigt.


Diagnose stellen


Als u klachten heeft van pijn in de bovenrug wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er geen hernia van de borstwervelkolom aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de borstwervelkolom en de schouders onderzocht op beperkingen of pijnlijkheid. Ook wordt op de borstwervelkolom gedrukt om te bepalen welke wervels er pijnlijk zijn.


Andere onderzoeken
 

 •  Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de bovenrug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.
 •  Als men een andere oorzaak vermoedt wordt een longfoto of een MRI-scan gemaakt.
 •  Indien nodig wordt u verwezen naar een andere specialist om oorzaken van de inwendige organen uit te sluiten.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Kortdurend ontstekingsremmers


Andere Behandelingen 

 •  Fysiotherapie
 •  Manuele Geneeskunde


Pijnbehandeling met injecties

 •  Blokkade facetgewrichten van de borstwervelkolom


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top