Chronische ontsteking van de alvleesklier in de buik wordt ook wel pancreatitis genoemd. Dit kan tot buikpijn leiden.

 

Oorzaak


Chronische pancreatitis komt bij 70-80% van de patiënten door (overmatig) alcoholgebruik. Hoe alcohol een pancreatitis veroorzaakt is nog niet opgehelderd. Een groot aantal alcoholisten ontwikkelt geen pancreatitis, mogelijk speelt een erfelijke factor een rol. Bij eenderde van de patiënten speelt alcohol geen rol.
Bij ongeveer de helft van patiënten met een chronische pancreatitis wordt de oorzaak aangetoond. Bij de overige patiënten is de oorzaak onbekend.


Klachten


Chronische pancreatitis kan gedurende lange periodes zonder pijn verlopen in tegenstelling tot acute pancreatitis die altijd pijnlijk is. De patiënten klagen alleen over diarree, moeilijk weg te spoelen en stinkende ontlasting en gewichtsverlies. Deze diarree wordt vetdiarree genoemd als er te veel vet in de ontlasting zit en kan leiden tot een vitaminegebrek (A,D,E,K,B12). Ook kan chronische pancreatitis leiden tot suikerziekte. Deze treedt meestal laat op in het ziekteverloop. Indien sprake is van pijn dan klagen patiënten typisch over pijn in de maagstreek uitstralend naar de rug. Ongeveer 20-30 minuten na de maaltijd kan verergering optreden van de pijnklachten. De pijn kan gepaard gaan met misselijkheid en braken.


Diagnose stellen


Bij lichamelijk onderzoek wordt meestal niet veel meer gevonden dan drukpijn in maagstreek.


Andere onderzoeken
 

  • Routine bloedonderzoek speelt geen belangrijke rol bij de diagnose chronische pancreatitis.
  • Doorverwijzing naar een Maag, Darm en Lever (MDL)-arts is meestal noodzakelijk


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit internist, chirurg en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Pijnbehandeling met injecties

  • Proefverdoving van de bovenbuikzenuwen
  • Elektrische behandeling van de bovenbuikzenuwen


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top