Nadat men geopereerd is aan een nekhernia, kan er na de operatie toch nog uitstralende pijn blijven in de arm, ondanks dat de hernia niet meer op de zenuwwortel drukt. Dit noemt men zenuwwortelpijn of een radiculopathie.

 

Oorzaken


Door een hernia is de zenuwwortel beschadigd en werkt deze niet meer goed. De zenuwwortel gaat zelf elektrische stroompjes maken, die via het ruggenmerg naar de hersenen worden geleid en uiteindelijk tot een uitstralende pijn in de arm leiden.


Klachten


De belangrijkste klacht bij een zenuwwortelpijn vanuit de nek is een uitstralende pijn in een arm. De pijn is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kunnen ook een verminderd gevoel en tintelingen optreden of kunnen de spieren zwakker worden.


Diagnose stellen


Wanneer iemand komt met uitstralende pijn in arm, is de kans dat er sprake is van een zenuwwortelpijn zeer groot. Bij het neurologisch onderzoek is er een aantal testen die dit kunnen bevestigen.
Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek onderzocht of zij beperkt en/of pijnlijk zijn. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.


Andere onderzoeken

 • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig, omdat dit niet van invloed zal zijn op de behandeling. Belangrijk is dat bij veel mensen die géén klachten hebben, bij een MRI-scan onderzoek óók een uitstulping van de tussenwervelschijf op de  foto te zien kan zijn. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in arm, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de nek geen hernia  laat zien zoals bij een radiculopathie.
 • Alleen bij twijfel over de diagnose is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
 • Een CT-scan is niet zinvol, want daar zijn vooral de botten goed op te zien.
 • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van de nek de pijn veroorzaakt.
 • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel bij de pijn in de arm veroorzaakt.

 

Behandelingsmogelijkheden


In veel gevallen zakken de klachten binnen enkele weken af. Indien er geen aanwijzingen zijn dat zenuwfuncties uitvallen is het dan ook verstandig middels pijnstillers, bewegen en fysiotherapie deze natuurlijke verbetering de kans te geven.


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Kortdurend ontstekingsremmers
 •  Medicijnen tegen zenuwpijn

 

Interventionele pijnbehandeling

 •  Injecties in de epidurale ruimte
 •  Behandeling waarbij met een naaldje de zenuwwortel met een elektrisch stroompje wordt behandeld
 •  Ruggenmerg proefstimulatie
 •  Ruggenmergstimulatie

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top