Whiplash betekent letterlijk 'zweepslag'. Het meest bekende mechanisme voor het ontstaan van de klachten is als u als bestuurder van een stilstaande auto van achteren door een andere auto wordt aangereden. De nek maakt hierbij eerst een achterwaartse en daarna een voorwaartse beweging. De zogenaamde "zweepslag".
Whiplash kan ook optreden bij botsingen met auto's die aan voorzijde en de zijkant plaatsvinden. Ook in het geval dat er geen breuken van de nek zijn opgelopen, geven dergelijke ongelukken in het begin veel pijnklachten in de nek. Andere situaties die een whiplash kunnen veroorzaken zijn onder andere sportongevallen, geweld of een val.

 

Oorzaak


Waarom er hoofdpijnklachten ontstaan na een whiplash is niet bekend. We nemen aan dat het een combinatie moet zijn van nekwervels, facetgewrichten en tussenwervelschijven. Deze spelen allen waarschijnlijk een rol bij deze hoofdpijn. Heel vaak wordt geen aantoonbare oorzaak gevonden.


Klachten


De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn toenemend bij beweging en verminderde beweeglijkheid van de nek. Maar ook schouderklachten, duizeligheid, geheugen- en concentratieproblemen kunnen voorkomen. Deze klachten kunnen lang blijven bestaan.


Diagnose stellen


Wanneer u komt met hoofdpijn door een whiplash, dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan. Dit om te bekijken of er ernstigere oorzaken zoals een nekhernia aanwezig zijn. Naast neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels pijnlijk zijn als erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

 •  Op indicatie worden er röntgenfoto's van de nek gemaakt.
 •  Een MRI-scan van de nek is alleen zinvol om eventueel andere oorzaken van de pijn uit te sluiten.
 •  Ook voor de schouderklachten kan op indicatie een MRI-scan worden verricht.
 •  Voor de geheugen- en duizeligheidsklachten kan indien nodig een verwijzing naar de neuroloog plaatsvinden.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht zijn meerdere specialisten betrokken. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Ontstekingremmers (kortdurend)
 •  Medicatie tegen zenuwpijn


Andere Behandelingen

 •  Fysiotherapie
 •  Manuele Geneeskunde
 •  TENS


Invasieve pijnbehandeling

 •  Blokkade van de wervelgewrichten in de nek
 •  Elektrische behandeling van de zenuwwortel in de nek


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitieve Gedrags Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn 
intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum. 
telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum. 

Pijnbehandelingen

Go To Top