Het kaakgewricht wordt in het Engels TMJ genoemd. Dat is een afkorting van het Engelse woord temporo mandibular joint. Dit is het gewricht tussen het slaapbeen en de onderkaak. Als dit gewricht niet goed functioneert, kan deze pijn gaan doen.

 

Oorzaken


De oorzaken worden onderverdeeld in oorzaken en aandoeningen van de spieren, de gewrichtsschijf en het gewricht zelf. De oorzaak kan komen door de leeftijd, hypermobiliteit, problemen met het sluiten van de tanden, whiplash, langdurig kauwgom kauwen en tandenknarsen.

 

Klachten


De meeste patiënten klagen over pijn rond het oor al of niet uitstralend in de bovenkaak en uitgelokt door eten of praten. Hoofdpijn en nekklachten kunnen erbij voorkomen.


Diagnose stellen


De diagnose kan worden gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Wanneer u komt met pijn van kaakkopje dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de kaak onderzocht en gevoeld of het kaakkopje pijnlijk is.


Andere onderzoeken

 

  • Op indicatie, als het vermoeden daartoe bestaat, zal aanvullend diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, plaats vinden. U zult dan worden gevraagd tot het invullen van de meer uitgebreide vragenlijsten.
  • Aanvullend onderzoek kan het beste door een kaakchirurg worden verricht wanneer de klachten niet reageren op de behandeling.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht zijn meerdere specialisten betrokken. Veelal zijn dit KNO arts, neuroloog, pijnarts en soms kaakchirurg. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Kortdurend ontstekingsremmers


Invasieve pijnbehandeling

  •  Lokale injectie kaakkopje


Fysiotherapie en manuele geneeskunde


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top