Het woord spanningshoofdpijn is een letterlijke vertaling van de Engelse term "Tension Headache". Vroeger werd gedacht dat deze hoofdpijn door psychische spanningen werd veroorzaakt. Nieuwe inzichten hebben laten zien dat dit niet altijd zo is.
Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam van verschillende vormen van hoofdpijn die niet op een andere manier ingedeeld kunnen worden. We onderscheiden spanningshoofdpijn in een hoofdpijn die voor een bepaalde duur voorkomt (minder dan 15 dagen per maand) en een chronische vorm (meer dan 15 dagen per maand).

 

Oorzaak


De oorzaak is bijna altijd onbekend. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen en vaak is er sprake van houdingsproblemen. Ook het gebruik van pijnstillers en moeheid en ook psychische spanningen kunnen soms een rol spelen. Hierbij speelt langdurige toegenomen spanning van de nekspieren een rol.


Klachten


Dubbelzijdige hoofdpijn, knellend en drukkend van aard. Het gevoel van een strakke band om het hoofd. Ook schouder-, nek, en schedelspieren kunnen gevoelig zijn.
De pijn is minder hevig dan bij bijvoorbeeld migraine. Veelal hoeven dagelijkse activiteiten niet te worden onderbroken. De pijn wordt niet erger bij inspanning en ook misselijkheid en braken komen eigenlijk niet voor.


Diagnose stellen


De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de klachten van de patiënt. Er zal altijd een neurologisch onderzoek worden verricht om andere oorzaken uit te sluiten. Verder zal ook de beweging van de nek en schouders worden onderzocht op beperkingen en pijn en zal er in de nek worden gevoeld welke wervels pijnlijk zijn bij lokale druk.


Andere onderzoeken


Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de nek gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


In het Franciscus Ziekenhuis worden uw pijnklachten in het merendeel van de gevallen multidisciplinair bekeken.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist samen met u al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers (kortdurend)
  •  Medicijnen tegen zenuwpijn


Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top