Onder nekpijn wordt verstaan pijn in het gebied vanaf het achterhoofd tot onder aan de nek en schouders. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van nekpijn met uitstraling. Deze uitstraling kan zijn naar het hoofd of de bovenarmen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen nekklachten door een ongeval, de zogenaamde Whiplash en nekklachten door veroudering.

 
Oorzaken


Door veroudering kunnen allerlei onderdelen van de nekwervel veranderen zoals de tussenwervelschijf die smaller kan worden en/of kan gaan uitpuilen. De kleine gewrichtjes tussen de nekwervels (facetgewrichten) kunnen slijtage(artrose) krijgen. Ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door het ouder worden minder soepel worden en klachten geven .
Deze ouderdomsveranderingen van de nekwervels worden degeneratieve afwijkingen of slijtage genoemd. Belangrijk om te weten is dat degeneratieve afwijkingen in veel gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan.


Klachten


De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan één zijde van de nek. Geen duidelijke uitstraling, in ieder geval niet tot voorbij de schouder. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit, als men met de nek draait of als men achteroverbuigt.
Slijtage van een tussenwervelschijf kan zich uiten als pijn midden in de nek of uitstralend naar hoofd of arm.


Diagnose stellen


Wanneer iemand komt met nekpijn, dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om de aanwezigheid van een nekhernia uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht of zij beperkt en/of pijnlijk zijn. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.


Andere onderzoeken


Als het nodig is wordt een röntgenfoto of eventueel een MRI scan van de nek gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Kortdurend ontstekingsremmers
  •  Medicijnen tegen zenuwpijn


Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde


Interventionele pijnbehandeling

  • Blokkade van facetgewrichten, hierbij worden de zenuwtakjes die voor de pijngeleiding zorgen met een naaldje met een elektrisch stroompje behandeld

 

Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top