Een aanvalsgewijze, schietende, stekende pijn in het achterhoofd kan duiden op een verstoring van de functie van de achterhoofdszenuw, de occipitalis zenuw.

 

Oorzaken


De meest voorkomende oorzaak is dat de zenuw geprikkeld wordt of in de knel zit bij het achterhoofd en de bovenkant van de nek. De pijnklachten zijn typisch voor een zenuwpijn. Deze pijn kan ontstaan omdat de nekspieren die aanhechten op het achterhoofd langdurig gespannen zijn en zo zenuwprikkeling geven. Ook veranderingen hoog in de wervelkolom van de nek kunnen een oorzaak zijn.


Klachten


De pijn zit meestal aan één kant bij het achterhoofd met een schietend en aanvalsgewijs karakter. Ook kan er haarpijn zijn aan die zijde. Tevens kunnen tintelingen in het achterhoofd voorkomen.


Diagnose stellen


Occipitalis neuralgie kan worden gevonden op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij pijnklachten op het achterhoofd wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

 Een röntgenfoto van de nek wordt altijd gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Middelen tegen zenuwpijn


Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie
  •  Manuele Geneeskunde
  •  TENS


Interventionele pijnbehandeling

  • Lokale injectie zenuw
  • Behandeling waarbij met een naaldje de zenuwwortel met een elektrisch stroompje behandeld wordt


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische Begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

 

Pijnbehandelingen

Go To Top