Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Dit komt het meest voor in de onderrug of in de nek. De uitstulping van de tussenwervelschijf kan tegen een zenuwwortel aanduwen en op deze manier irritatie geven. De zenuwwortel kan zelfs beklemd raken. Zo ontstaan er klachten in het gebied van de zenuw met een uitstralende pijn in de arm tot gevolg.

 

Oorzaken


Door veroudering kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen (discopathie) en zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan (hernia). De kern van de tussenwervelschijf kan nu naar buiten worden geduwd in de richting van het wervelkanaal waar de zenuwwortels lopen.
Deze veroudering van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een hernia in de nek krijgen. Ook roken en familiaire aanleg lijken van invloed te zijn.


Klachten


De belangrijkste klacht is een uitstralende pijn in de arm. Vaak gaat dit gepaard met pijn in de nek. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen en persen, maar ook bewegingen in de nek kunnen de klachten in de arm verergeren. De pijn is vaak scherp en stekend met tintelingen en/of een verminderd gevoel in de arm of hand. Ook spieren kunnen zwakker worden.


Diagnose stellen


Wanneer u komt met uitstralende pijn in arm, die verergert bij hoesten, niezen of persen, is de kans zeer groot dat er sprake is van een hernia in de nek. Bij het neurologisch onderzoek worden een aantal testen gedaan die dit nog meer kunnen bevestigen. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek onderzocht op bewegingsbeperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

 • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig. Belangrijk is dat veel mensen zonder klachten op een MRI-scan toch een uitstulping van de tussenwervelschijf hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in arm, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de nek geen hernia laat zien.
 • Alleen bij twijfel over de diagnose of wanneer er aan een operatie gedacht wordt, is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kan de hernia zichtbaar gemaakt worden en kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
 • Een CT-scan is meestal niet zinvol, want daar zijn alleen de botten goed op te zien.
 • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van de nek de pijn veroorzaakt.
 • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel de pijn in de arm veroorzaakt.


Behandelingsmogelijkheden


In veel gevallen zakken de klachten binnen enkele weken af. Indien er geen aanwijzingen zijn dat zenuwfuncties uitvallen is het dan ook verstandig middels pijnstillers, bewegen en fysiotherapie deze natuurlijke verbetering de kans te geven.


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Kortdurend ontstekingsremmers
 •  Medicijnen tegen zenuwpijn


Interventionele pijnbehandeling

 • Injecties in de epidurale ruimte
 • Behandeling waarbij met een naaldje de zenuwwortel met een elektrisch stroompje wordt behandeld
 • Nucleoplasty nek


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische Begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitief Gedragsmatige Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top