Pijn achter in de keel, eenzijdig kan veroorzaakt worden door de zenuw die dit gebied verzorgt (de Glossopharyngeus zenuw). We spreken hier dan ook wel van een glosso (mond) pharyngeus (keel) neuralgie (pijn van een zenuw).

 

 Oorzaak


De oorzaak is meestal onbekend, maar glossopharyngeus neuralgie komt bij Multiple Sclerose voor.


Klachten


Een zeer heftige, ondraaglijke pijn die enkele seconden tot minuten kan duren. Het zit achter in de keel en de achterkant van de tong met vaak een uitstralende pijn naar de gehoorgang en de nek. De aanval wordt meestal uitgelokt door slikken, koude dranken, niezen, hoesten, praten of de keel schrapen.


Diagnose stellen


Algemeen lichamelijk onderzoek en neurologisch onderzoek van vooral de zenuwen van het hoofd is belangrijk voor het uitsluiten van andere oorzaken zoals hersentumoren en vaatafwijkingen van de hersenen. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals Multiple Sclerose, tongtumoren en ontstekingen een glossopharyngeus neuralgie geven.


Andere onderzoeken

 

  •  Afhankelijk van de vermoedde oorzaak worden MRI-scan en/of CT-scan verricht
  •  Uitgebreid onderzoek door een Keel, Neus en Oorarts


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


De lichamelijke behandeling hangt af of er een oorzaak voor de klachten gevonden is.


Medicijnen

  •  Middelen tegen zenuwpijn


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

  •  Psychologische begeleiding
  •  Depressie Behandeling
  •  Cognitieve Gedrags Behandeling
  •  Revalidatie Behandeling

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top