Dit is een zeldzame, zeer ernstige hoofdpijn. De pijn treedt op in periodes, zogenaamde clusters, die vroeger ook wel de Hortonse Neuralgie werd genoemd.

 

Oorzaak


De oorzaak is onbekend. Erfelijke factoren, alcohol en lage luchtdruk (vliegreizen) lijken een rol te spelen.


Klachten


Het komt voornamelijk voor bij mannen en treedt op in aanvallen van een ½ uur tot 3 uur, die enkele malen per dag kunnen optreden. Deze aanvallen treden vaak op gedurende bepaalde periode van enkele weken tot maanden (cluster). Buiten deze periode is de patiënt klachtenvrij.
In enkele gevallen is er geen sprake van klachtenvrije perioden en kunnen aanvallen dagelijks gaan optreden. De chronische vorm van clusterhoofdpijn treedt op bij ongeveer 15% van de clusterhoofdpijnpatiënten en is dus betrekkelijk zeldzaam.
Tijdens een aanval is er een zeer hevige, borende pijn rondom of achter één oog. Vaak gaat de pijn gepaard met verschijnselen als een rood tranend oog, verstopte neus of loopneus, zwetend voorhoofd, nauwe pupil, hangend of gezwollen ooglid. De hoofdpijn is vaak zo hevig dat de patiënt de drang krijgt om te lopen: soms slaat de patiënt letterlijk 'met zijn hoofd tegen de muur'.


Diagnose stellen


Het klachtenpatroon is zó typisch dat men op basis daarvan de diagnose kan stellen. Meer onderzoek (hersenscans, bijv.) is zelden nodig. Neurologisch onderzoek om andere behandelbare oorzaken op te sporen of uit te sluiten wordt gedaan.


Behandelingsmogelijkheden


Medicijnen


De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat bijna altijd uit een combinatie van middelen die een aanval voorkomen (preventief) en middelen die een aanval behandelen. Meestal worden die door de neuroloog voorgeschreven.


Preventief


Verapamil is een van de effectiefste preventieve middelen. Andere preventieve middelen zijn Methysergide, Pizotifeen, Flunarizine, Prednison, en Lithium.


Aanvalsbehandeling


Als aanvalsbehandeling komen in aanmerking inademen van zuurstof, sumatriptan-injecties (tabletten werken te langzaam).


Invasieve pijnbehandeling


Bij voorkeur aan het begin van een periode met aanvallen.

  •  Ganglion Sfenopalatinum proefblokkade
  •  Ganglion Sfenopalatinum blokkade
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top