De ziekte van Bechterew is een chronische reumatische aandoening die voornamelijk voorkomt in de wervelkolom, maar ook elders in het lichaam klachten kan geven. De ziekte begint vooral bij jong volwassen mannen tussen 20-30 jaar.

 

 Oorzaken


De precieze oorzaak van de ziekte Bechterew is tot op heden onbekend. Wel bestaat er een sterke relatie met een bepaalde stof in het bloed (HLA-B27) wat in 90% van de patiënten wordt gevonden.


Klachten


De belangrijkste klachten bij de ziekte van Bechterew zijn chronische nek- en rugpijn, vooral in de bilstreek, die voor het 40ste levensjaar geleidelijk zijn begonnen. De pijn gaat gepaard met ochtendstijfheid welke verbetert bij bewegen.
Ook nachtelijke pijn komt voor, vooral in het tweede deel van de nacht. Ook ontsteking van het gewricht tussen bekken en heiligbeen (SI-gewricht) is een bekend verschijnsel. Bij een deel van de patiënten treedt vergroeïng op van de wervelkolom en daarmee gepaard gaande bewegingsbeperkingen in de gehele wervelkolom.
Naast de klachten aan de wervelkolom komen ook vaak ontstekingen voor van de gewrichten van de armen en benen en kunnen pijnklachten ontstaan ten gevolge van een ontsteking van bijvoorbeeld de achillespees.


Diagnose stellen


Goed onderzoek van de wervelkolom bij verdenking op de ziekte van Bechterew is van groot belang. Vooral bewegingsonderzoek van de nek-, borst- en rugwervelkolom. Ook heupen, schouders en andere gewrichten moeten worden onderzocht.


Andere onderzoeken

 

  •  Bloedonderzoek kan worden verricht om de ontsteking aan te tonen
  •  De aanwezigheid van een ontsteking van het gewricht tussen bekken en heiligbeen (SIG) kan worden gezien met een röntgenfoto of met MRI- of CT-scan.


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Ontstekingremmers (kortdurend)
  •  Speciale reumatologische medicijnen van uw reumatoloog


Interventionele therapie: injecties en zenuwverdovingen hebben meestal geen nut bij de behandeling van de ziekte van Bechterew.


Andere Behandelingen

  •  Fysiotherapie

 

Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top