De atlas en de draaier zijn de bovenste twee nekwervels. Dit zijn de wervels waardoor wij ons hoofd kunnen draaien. Tussen deze twee wervels zit een gewrichtje, het atlantodentaalgewricht. Indien er artrose is van dit gewrichtje kan er hoofdpijn ontstaan, een zogenaamde cervicogene hoofdpijn. Dus hoofdpijn die de oorsprong heeft in de nek.

 

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is artrose, oftewel slijtage, tussen de tand van de draaier en de voorkant van de atlas. De artrose kan door ouderdom ontstaan en in zeldzame gevallen ontstaat het na een ernstige keelontsteking. 


Klachten

De hoofdpijn zit meestal bij het achterhoofd en kan naar voren uitstralen. De klachten treden tijdens het slapen op en overdag bij langdurige eenzijdige houdingen. Draaibewegingen van de nek zijn zeer ernstig beperkt of zelfs afwezig.


Diagnose stellen


De diagnose hoofdpijn bij een atlantodentaalsclerose kan worden gesteld op basis van het klachtenpatroon. Wanneer u komt met hoofdpijnklachten bij een atlantodentaal sclerose dan wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken

 

 • Een röntgenfoto van de nek wordt altijd gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.
 • Daarnaast moet een CT-scan van het gebied van de schedel en de bovenste nekwervels gemaakt worden om de atlantodentaalsclerose aan te tonen


Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht kunnen meerdere specialisten betrokken zijn. Veelal zijn dit neuroloog, orthopeed en pijnarts. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

 •  Kortdurend ontstekingsremmers
 •  Medicatie tegen zenuwpijn


Andere Behandelingen

 •  Manuele Geneeskunde (alleen segmentale mobilisaties)
 •  TENS


Interventionele pijnbehandeling

 • Blokkade van de gewrichtjes tussen de wervels
 • Elektrische behandeling van de zenuwwortel


Niet-lichamelijke Behandelingen


Als blijkt dat er naast de lichamelijke oorzaken ook niet-lichamelijke factoren een rol spelen bij uw pijnklachten, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 •  Psychologische begeleiding
 •  Depressie Behandeling
 •  Cognitieve Gedrags Behandeling
 •  Revalidatie Behandeling
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top