Aangezichtspijn heet in medische termen trigeminusneuralgie. Dit is een pijnlijke aandoening van de aangezichtszenuw, de trigeminus zenuw. 


Oorzaak


De precieze oorzaak is onbekend. We vermoeden dat het wordt veroorzaakt door een overprikkeling van deze zenuw. Veelal wordt voor deze overprikkeling geen oorzaak gevonden.
De meest voor de hand liggende oorzaak lijkt een bloedvat dat over de zenuw heen ligt en er tegenaan drukt. Soms is de oorzaak duidelijk en gaat het om een tumor of een ontsteking, bijvoorbeeld bij Multipele Sclerose (MS).


Klachten


Aangezichtspijn is een klacht die vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen en vooral wordt gezien bij patiënten ouder dan 40 jaar. Patiënten met deze trigeminusneuralgie hebben last van zeer heftige, korte pijnscheuten op een bepaalde plaats in het aangezicht. Vaak is dit bij de mondhoek of neusvleugel.
Soms wordt het beschreven als elektrische schokken, soms als een scherpe steek met een gloeiende naald. De pijnscheuten kunnen uitgelokt worden door verschillende prikkels zoals de wind die in het gezicht blaast, wassen, scheren, koude of warmte, maar ook door kauwen, spreken, of slikken. Het is niet ongewoon dat de pijnklachten leiden tot gewichtsverlies, omdat de patiënt doodsbenauwd is om te eten. Ook kunnen er gevoelige plekken op het gezicht zijn, die bij zachte aanraking aanleiding tot pijnscheuten kunnen geven. Dit zijn zogenaamde triggerpunten. De klachten kunnen zo ernstig zijn dat de patiënten een sterk verminderde kwaliteit van leven ervaren. De pijnscheuten komen vaak voor in een bepaalde periode waarna zij een tijd wegblijven. Sommige mensen hebben maar enkele van dergelijke pijnperioden in hun hele leven, sommigen hebben veel vaker last.


Diagnose stellen


Het klachtenpatroon van de patiënt is het meest belangrijk. Lichamelijk onderzoek laat meestal geen afwijkingen zien. Er wordt altijd neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Tevens wordt de nek goed onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.


Andere onderzoeken 

 

Bij een trigeminusneuralgie wordt altijd een MRI-scan van de hersenen gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten

 

Behandelingsmogelijkheden


Multidisciplinaire Behandeling


Bij het onderzoek naar en behandeling van deze klacht zijn meerdere specialisten betrokken. Veelal zijn dit KNO arts, neuroloog, pijnarts en soms kaakchirurg of neurochirurg. Op indicatie kunnen psycholoog en fysiotherapeut hierbij betrokken zijn.
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een of meerdere behandelingen besloten.
Tevens zal er, indien er bij uw pijnspecialist een vermoeden bestaat op het aanwezig zijn van niet-lichamelijke oorzaken van uw pijn, besloten worden tot aanvullend onderzoek. Hierbij wordt u gevraagd, naast het invullen van uw standaard vragenlijst, uitgebreidere vragenlijsten in te vullen. Naast een lichamelijke behandeling kan dan worden besloten tot andere of meerdere behandelingen.


Lichamelijke Behandelingen


Medicijnen

  •  Medicijnen tegen zenuwpijn


Pijnbehandeling met injecties

  •  Blokkade van de aangezichtszenuw, de zogenaamde Sweet procedure


Invasieve behandeling

  •  Neurochirurgische operatie volgens Janetta bij jongere mensen
  •  Gamma-knife bestraling
Pijnwijzer

PIJNWIJZER

Wijs aan waar u pijn heeft en u vindt hier ook nog veel meer informatie over uw pijn

 

intake-formulier

INTAKE

Heeft u een afspraak en een login-code ontvangen? Beschrijf dan on-line uw pijnklachten voor uw bezoek aan het pijncentrum.

 

telefoon

AFSPRAAK

Bel voor een afspraak of second opinion met ons centrum.

 

Pijnbehandelingen

Go To Top