Onderrug

Als men een rughernia heeft gehad en die geopereerd is kan men toch nog uitstralende pijn in het been van de zenuwwortel houden, ondanks dat de hernia niet meer op de zenuwwortel drukt. Dit noemt men zenuwwortelpijn of een radiculopathie. Er wordt ook wel de Engelse term "Failed Back Surgery Syndrome" hiervoor gebruikt.

Onder de lage rug wordt het gebied bedoeld vanaf waar een broekriem aan de achterzijde zit tot aan de bilspleet. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Facetgewrichten zijn de gewrichtjes die de wervels met elkaar verbinden. Deze kunnen artrose hebben door slijtage. Degeneratief wil zeggen door achteruitgang van de wervelkolom door veroudering.

Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken.

De zenuwwortels die uit de rugwervelkolom komen vormen eerst in de rug een netwerk (plexus) van zenuwen. Uit dit netwerk komen de aparte zenuwen die naar het been en de voet gaan. Laesies van de plexus lumbales zijn beschadigingen van dit netwerk van zenuwen in de rug en kunnen pijnklachten geven.

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf en komt het meest voor in de onderrug of in de nek. Door uitstulping van de tussenwervelschijf wordt deze tegen een de zenuwwortel aangeduwd. De zenuwwortel kan nu geïrriteerd raken of klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuwwortel met als gevolg een uitstralende pijn in een been.

Lage rugpijn kan ontstaan doordat een tussenwervelschijf (discus) beschadigd wordt door een ongeval of door ouderdom achteruit gaat en niet meer goed werkt. Dit komt het meest voor in de onderrug (lendenwervels) of in de nek (nekwervels) maar ook in wervelkolom van de borstkast. Hierdoor kan lage rugpijn ontstaan.

Pijn in de bil kan komen door het sacro-iliacaal gewricht. Dit is het gewricht tussen de darmbenen en het heiligbeen en kan pijn geven door verschillende oorzaken.

Coccygodynie (staartbeenpijn) is een pijnlijke aandoening van de staartbeentjes (coccygis bot) gelokaliseerd in de bilspleet meestal ontstaan door een val op het zitvlak.

Pijnbehandelingen

     
Go To Top