Bovenrug / Borstkas

Chronische ontsteking van de alvleesklier in de buik wordt ook wel pancreatitis genoemd. Dit kan tot buikpijn leiden.

Bij pijn in de bovenrug wordt het gebied bedoeld tussen onderkant van de nek tot aan de taille. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied is er ook sprake van uitstraling. Dit kan bijvoorbeeld naar voren, richting het borstbeen of de buik zijn. Slijtage noemen we ook wel degeneratie, wat inhoudt dat er sprake is van achteruitgang van de borstwervelkolom door veroudering.

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Het meest komt deze voor in de onderrug (lendenwervels) of in de nek (nekwervels), maar ook in wervelkolom van de borstkast. Door uitstulping van de tussenwervelschijf wordt er druk uitgeoefend op een zenuwwortel. De zenuwwortel kan hierdoor geïrriteerd raken of klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuwwortel.

Gordelroos (Herpes Zoster) is een virusinfectie van het zenuwstelsel die gepaard gaat met pijn die na de herpesinfectie ontstaat (postherpetisch).

Zenuwpijn van uit de zenuw die tussen de ribben doorloopt wordt ook wel intercostaal neuralgie genoemd. Het is een pijnlijke aandoening van de intercostaal (tussenrib) zenuw als gevolg van beschadiging en/of niet goed werken van deze zenuw.

Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken.

Chronisch onbehandelbare pijn op de borst (angina pectoris) is een drukkend, zwaar gevoel of pijn op de borst ten gevolge van onvoldoende bloedtoevoer naar de hartsspier. Medicijnen en hartoperaties helpen niet meer of te weinig.

Pijn in de flank ter hoogte van de bekkenkam door wrijving tussen de onderste rib en de bekkenkam wordt het rib-tip syndroom genoemd.

Pijnbehandelingen

     
Go To Top