Skip to main content
Aandacht verzacht

Thoracale radiculaire pijn

Hernia op borstniveau

Thoracale radiculaire pijn

Hernia op borstniveau

Wat is thoracale radiculaire pijn?

Thoracale radiculaire pijn is pijn uitgaande van een zenuwwortel van een ribzenuw.

  • Oorzaken

    Een gekende oorzaak van thoracale radiculaire pijn is een hernia van de tussenwervelschijf tussen twee borstwervels. Een andere oorzaak voor radiculaire pijn is bijvoorbeeld gordelroos (herpes zoster).

  • Klachten

    De pijn zit typisch in een bandgebied om de borstkas, meestal aan één zijde. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de pijn dof en zeurend zijn, of scherp en brandend.

  • Diagnose

    De diagnose thoracale radiculaire pijn wordt gesteld aan de hand van de ziektegeschiedenis, anamnese en lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt dit aangevuld met beeldvormend onderzoek (röntgenonderzoek e.d.) en/of een diagnostisch blok.

    In tegenstelling tot hernia’s van de nek en de lage rug is het voor de borstwervelkolom vaak lastiger om vast te stellen of en waar er sprake is van een hernia. Een aanvullende MRI scan is dan eerder aangewezen.

  • Behandeling

    Vaak komt u bij de pijnarts nadat de neuroloog of orthopeed u gezien heeft met klachten van uitstralende pijn op de borst (thoracale radiculaire pijn).

    Bij de behandeling wordt eerst gestart met pijnstillers zoals ontstekingsremmers en paracetamol: deze helpen meestal niet tegen zenuwpijn. Daarvoor worden vaak middelen tegen zenuwpijn zoals amitriptyline, pregabaline, gabapentine of duloxetine gebruikt. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie. Verder kan ook fysiotherapie (massage en oefentherapie), TENS en manueel therapie geprbeerd worden.

    Mocht dat niet baten , dan kan gedacht worden aan een injectie of PRF behandeling van de zenuwwortel van de ribzenuw (DRG = dorsal root ganglion).

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en/of revalidatiearts ingeschakeld worden om een oordeel te geven. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."