Skip to main content
Aandacht verzacht

Peroneus neuralgie

Peroneus neuralgie

Wat is peroneus neuralgie ?

De nervus peroneus, ook wel kuitbeenzenuw, is een perifere zenuw die door de knieholte loopt. De functie van de zenuw is tweeledig, enerzijds zorgt ze er voor dat we de voet kunnen heffen en omhoog draaien, anderzijds zorgt ze er voor dat we pijn en warmte kunnen gewaar worden. Ter hoogte van het spaakbeen, aan de buitenzijde van het been, net onder de knie ligt de zenuw redelijk oppervlakkig. Daar is ze ook het meest gevoelig aan schade van buitenaf.

  • Oorzaken

    Meestal ontstaan de klachten ter hoogte van de nervus peroneus door schade of druk in de knieholte. Ook een direct trauma kan de klachten uitlokken. De meest voorkomende oorzaak van afknellen van de zenuw is door langdurig met de benen over elkaar te zitten. Wanneer mensen frequent en langdurig met de benen over elkaar zitten, kan dit op termijn aanleiding geven tot meer permanente schade ter hoogte van de kuitbeenzenuw. Mensen met en laag gewicht hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van een peroneus neuropathie. Andere veel voorkomende oorzaken zijn een beenbreuk (zowel onderbeen als dijbeen).

  • Klachten

    Bij peroneus neuralgie zien we vaak dat mensen een klapvoet krijgen. Deze klacht gaat vaak gepaard met het ontstaan van tintelingen bovenop de voet. Het heffen van de grote teen en de 2e teen gaat ook moeizaam. Aan de buitenzijde van onderbeen en bovenop de voet ontstaat vaak een veranderd gevoel.

  • Diagnose

    Aan de hand van het verhaal van de klachten en een lichamelijk onderzoek, waarbij de pijnklachten meestal uitlokbaar zijn door lokale druk, kan de diagnose meestal met redelijk zekerheid gesteld worden. Als de oorzaak niet helemaal duidelijk is, kan nog aanvullend onderzoek verricht worden zoals een zenuwgeleidingsonderzoek of echo.

  • Behandeling

    Bij een peroneusneuralgie kunnen paracetamol en/of ontstekingsremmers helpen om de pijnklachten te verminderen. Ook middelen tegen zenuwpijn zoals gabapentine, pregabaline of amitryptilline kunnen helpen tegen de pijn. Lidocaïne of capsaïne in crèmes zijn ook goede opties. Opiaten daarentegen worden hier afgeraden vanwege weinig effectief en kans op afhankelijkheid.

    Naast pijnmedicatie kan ook verminderen van de druk op de zenuw een belangrijke bijdrage leveren. Benen niet over elkaar tijdens zitten. Fysiotherapie kan zinvol zijn om de spierzwakte ten gevolge van de zenuwschade tegen te gaan.

    Mocht dit allemaal niet helpen, dan valt een injectie met ontstekingsremmende medicatie of een elektrische behandeling (PRF) te overwegen.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts hun bijdrage leveren. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."