Skip to main content
Aandacht verzacht

Thoracale facetpijn

Thoracale facetpijn

Wat is thoracale facetpijn?

Thoracale facetpijn is pijn uitgaande van de zogeheten facetgewrichtjes van de borstwervels.

  • Oorzaken

    De meest voorkomende oorzaak van facetpijn is artrose. Overbelasting van het gewricht door verandering van structuur van de wervelkolom, een ingezakte wervel bijvoorbeeld, kan een andere oorzaak van facetpijn zijn.

  • Klachten

    De pijn zit meestal net naast het midden van de wervelkolom en kan doortrekken naar de zijkant en zelfs voorkant van de borstkas. Draaibewegingen, werken boven het hoofd of uitrekken kunnen toename van klachten geven.

  • Diagnose

    De diagnose thoracale facetpijn wordt gesteld aan de hand van de ziektegeschiedenis, anamnese en lichamelijk onderzoek. Aanvullend volgt er zonodig beeldvormend onderzoek (röntgenonderzoek e.d.) en/of een diagnostische blokkade.

  • Behandeling

    Bij de behandeling van thoracale facetpijn zijn vaak meerdere specialisten betrokken. Voordat u bij de pijnspecialist komt bent u vaak al beoordeeld door de neuroloog en/of orthopeed.

    Bij de behandeling starten we vaak met pijnstillers zoals ontstekingsremmers en paracetamol. Deze helpen meestal niet tegen zenuwpijn. Daarvoor moet gestart worden met middelen tegen zenuwpijn zoals amitriptyline, pregabaline, gabapentine of duloxetine. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie.

    Fysiotherapie in de vorm van massage en oefentherapie moeten zeker geprobeerd worden, net als TENS. Ook manuele therapie is een prima optie.

    Mocht dit niet baten dan kan een elektrische behandeling van de thoracale facetgewrichten plaatsvinden. Meestal worden er 2 of 3 gewrichten behandeld, het is zeldzaam dat er maar 1 niveau is aangedaan, en er bestaat een overlappende bezenuwing van deze gewrichtjes.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en/of revalidatiearts geraadpleegd worden voor advies en behandeling. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."